Dandelion

Dandelion is een sociaal-artistieke praktijk waarbij in situ muziek(theater)projecten worden opgezet. “Les dents de lion” van een paardenbloem en de survival skills van een pluizenbol zijn sterke metaforen om deze praktijk te beschrijven. Het hoofddoel van deze praktijk is namelijk om de artistieke ontwikkeling, emotioneel welzijn, zelfvertrouwen en sociale netwerk van de participanten te verstevigen door een professionele kunstenaar  (school) context binnen te brengen en de participanten muzikaal te coachen tijdens een creatief proces met het oog op een artistiek volwaardig eindproduct.

De bedoeling is om in die settings waar muziek geen voet aan wal heeft, artistieke projecten te realiseren en zo in interactie met mensen met een migratie-achtergrond die de nieuwe taal nog niet volledig beheersen groeikansen te creëren. Alle projecten uit het verleden en de toekomstige projecten bieden wetenschappelijke data die gebruikt kunnen worden in een onderzoeksproject (doctoraat in de kunsten) waarbij een methodologie voor sociaal artistiek muziekwerk het eindresultaat is.

01

TOSO - The Ostend Street Orchestra

In 2014 woedde er hevige commotie rond de groeiende groep daklozen in Oostende. De publieke opinie keerde zich ronduit tegen hen door overlast op straat. Participatieve kunstenorganisatie kleinVerhaal ging toen op zoek naar een artistiek en positief antwoord en richtte The Ostend Street Orkestra (TOSO) op.

The Ostend Street Orchestra - TOSO
Dandelion Vredesboot - Dandelion

02

De vredesboot

Een groep vluchtelingen en enkele “Oostendenaars” besloten samen muziek te maken.

03

Klappers van vrouwen

Ik deed enkele workshops met de vrouwengroep van Klappers van vrouwen.

Klappers van vrouwen
We may have come all from different ships but we are on the same boat now
04

We may have come all from different ships but we are on the same boat now

Arabische en Nederlandse poëzie op muziek gezet.

05

De Toren van Babel band

Leerlingen vormen samen een muziekband waarin compositie/creatie/improvisatie centraal staan.

Toren van Babel band
DUO in Muzee

06

DUO in Muzee

4 kunstenaars met een migratie-achtergrond werkten samen.

07

Bed Bad Brood …. Music please!

Asielcentra voorzien in de opvang van vluchtelingen (Bed Bad Brood), maar wat te doen met al die wachttijd vol met piekeren, zorgen?

Bed Bad Brood ... Music please